Arvustus nr 12

04/17/2009 19:59
  Minoorist mažoori

Tui Hirv „Tähe tänav “

Petrone Print, 2007

 Suhtun eesti nüüdiskirjandusse juba pikemat aega veidi skeptiliselt, kuna oluliste pärlitega koos ilmub siin ka meeletus koguses kirjandust, millele mina lugejaskonda leida ei oskaks. Tui Hirve debüütromaan „Tähe tänav“ sümboliseerib aga uutmoodi lähenemist nii kirjandusse kui (loodetavasti) eluviisi.

Raamatu peategelaseks on noor ja võluv neiu Hedda, kes on värskelt lõpetanud lauluõpingud kõrgkoolis ning pääseb oma lasepõlveunistustes suurt rolli mänginud Marduse Filharmoonia Kammerkoori. Ta elu on kiireloomuline, päevad mööduvad hämarates prooviruumides ning endast mitmeid kordi vanemate ja kogenenumate inimestega. Hedda on positiivne, rohelise eluviisiga, veidi vabameelne ja tütarlapselikult flirtiva olemisega. Nii tekivad tal kergesti suhted, mida neiu isegi oodata ei oska. Suurt rolli mängib Hedda elus mitmeid aastaid lauljana töötav Taavet, kes naudib noore naise ausat tähelepanu ja huvi tema teadmiste vastu. Nad veedavad koos veetlevalt aega, jõuavad ka ilusa suhteni, kuid nii Hedda kui Taavet suudavad end õigel hetkel talitseda, lõpetavad romantilised suhted ning jätkavad elu sõpradena vanas rütmis.

Eriline suhe on noorel naisel ka oma klaveriõpetaja Rasmusega. Ta on mees, kelle teiseks nimeks võiks vabalt olla Muusika, kuna tema tunnetus ja üldine elu on meloodiatest läbi imbunud. Hedda ja Rasmuse vahel on müstiline side ja omamoodi suhe. Midagi romantilist sellest siiski ei kasva, kuna Rasmus on abielus ja Hedda suudab seda austada.

Muusikutest sõprade kõrval on neiu elus ka kõrgemast klassist lapsepõlvearmastus Joakim, kes on end tugevalt poliitikaga sidunud. Joakim on tõeline härrasmees, ta ei ole teose jooksul kordagi labane, kuid piisavalt impulsiivne, et provokatsioonidele alluda. Autor on üritanud Joakimi ja Hedda vahelist suhet kirjeldada kui tõelist armastust. Nad on üksteise vastandid – Joakim ülimalt reserveeritud ja kinnine, Hedda jällegi veidike naiivne, kuid analüüsiv ja avatud inimene.

Kõige siiram suhe on Heddal siiski muusikaga. Ta naudib laulmist, laval viibimist ning tundeid, mis valdavad teda pärast edukat kontserti. Muusika on tema jaoks kui ravim. Seda väljendab neiu helide otsimine, kui asjad on väga halvasti. Või ka väga hästi.

Teose edenedes saab peategelane palju valusaid hingehaavu oma püsimatutest suhetest nii Taaveti, Joakimi ja Rasmusega. Ta otsustab Marduse koorist lahkuda ning leiab end elamas tüüpilist linnanaise elu päevi maha magades ning õhtuid klubis veetes.

Tuleb tunnistada, et raamatu tugevaks küljeks pole just pikad arutlused elufilosoofilistel teemadel, kuid ta on kirjutatud ülimalt lihtsalt. Need 183 lehekülge suudavad paeluda lugeja neljaks tunniks raamatu külge ja annavad lihtsat mõtteainet ning palju lahtisi otsi. Põhiliseks probleemiks on nii Hedda kui ka teiste tegelaste endaga hakkamasaamine ning enese sobitamine ümbritsevasse keskkonda. Ma ei tea vist ühtki inimest, kes väidaks, et inimestevahelised suhted kergesti lahendatavad on. Selleski raamatus on elud sedavõrd põimunud ja tegelastel jääb puudu oskusest neid vajalikul hetkel lahti harutada.

Soovitan raamatut inimestele, kes on vähemalgi määral kokku puutunud muusikaga, kuna tekst sisaldab palju muusikatermineid, mis teadmiste puudumisel arusaamatuks võivad jääda. Romaan on hea vaheldus sügavatele elumüstilistele teostele. Hedda on natuur, kellele on kerge kaasa elada ja esitatud situatsioonidega suudavad paljud meist samastuda. Kuigi kõike on kujutatud äärmiselt ausalt, jääb tekst täielikult sündsuse piiridesse.

Tui Hirv on sündinud 5.mail 1984. Ta on õppinud Tallinna Inglise Kolledžis, Tallinna Prantsuse Lütseumis ning kõrghariduse omandanud nii Tallinna Ülikoolis kui ka Eesti Muusika-ja Teatriakadeemias, kus õppis klassikalist laulu ning muusikateadust. Tema sulest on peale „Tähe tänava“ veel ilmunud luulekogu „Õli lõuendil“. Hetkel töötab Tui muusikakriitikuna ajakirjas „Muusika“ ning vahel ka ajalehele „Eesti Päevaleht“ arvustusi kirjutades. Ilmselgelt on debüütromaani „Tähe tänav“ temaatika väga lähedaselt seotud tema elualavalikuga.

 

Sirlen Rekkor

Rapla Ühisgümnaasium

12.a klass

Juhendaja: Ülle Mäekivi

 

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode