Arvustus nr 14

06/04/2008 22:57

 

Sairas eläinten ystävä
Andrus Kivirähk: Romeo ja Julia (2004, Absurdia)
Romeon ja Julian sykähdyttävä tarina on kaikille tuttu. Siitä on tehty monia versioita, mutta Andrus Kivirähkin Romeo ja Julia, jonka Absurdia kustansi vuonna 2004, on varmasti yksi erikoisimmista. Siinä Romeon virkaa esittää hölmö virolainen maalaispoika Romeo, ja hänen Julianaan toimii kaunis ja siro metsäkauris.
Tässä rakkausromaanissa Romeo löytää lemmittynsä metsästä, ja he rakastuvat ensisilmäyksellä. Kuitenkin niin kuin tarinan mukaan kuuluukin, Romeon isä vihaa tulevaa miniäänsä, sillä kauriit tuhoavat hänen kotikyläänsä. Romeo ja Julia ovat menossa salaa naimisiin, mutta juuri ennen kuin he astuvat pyhään liittoon, Romeon isä ja veli teurastavat Julian ja laittavat pataan, jonne Romeokin tuskissaan heittäytyy rakkaansa perässä.
Kirja kuvaa hyvin rakkauden sokeutta ja sitä, kuinka rakkauden kohteella ei ole väliä, on se sitten kaunis prinsessa tai metsäkauris. Toisaalta tarina on myös sairas, sillä ajatus ihmisestä ja eläimestä yhdessä on melko kuvottava. Kivirähkin Romeo ja Julia on tiivis ja ennen kaikkea viihdyttävä teos. Vaikka se juonellisesti onkin hieman omituinen, on se kuitenkin hauska, ja kirjan sivut kuvituksineen ovat mielenkiintoista katsottavaa ja luettavaa.

Linda Jalonen 06D
Forssan yhteislyseo 06D
(lukion 2. vuosiluokka)
LNDAJ@hotmail.com

ohjannut opettaja: Piia Leppä

 

Haiglane loomade sõber

 

Andrus Kivirähk: Romeo ja Julia (2004, Absurdia)

 

Romeo ja Julia südantliigutav lugu on tuttav kõigile. Sellest on tehtud mitmeid versioone, aga Andrus Kivirähki „Romeo ja Julia”, mille Absurdia kirjastas aastal 2004, on kindlasti üks iselaadseimate hulgast. Seal esitab Romeo osa rumal eesti maapoiss Romeo ning tema Juliaks on kaunis ja sihvakas metskits.

 Selles armastusromaanis leiab Romeo oma armastatu metsast ja nad armuvad esimesest silmapilgust. Aga nagu loole kohane, Romeo isa vihkab tulevast miniat, sest kitsed kahjustavad tema koduküla. Romeo ja Julia plaanivad abielluda salaja, aga enne veel, kui nad on astumas pühasse liitu, Romeo isa ja vend tapavad Julia. Nad panevad Julia patta ja ka Romeo viskub armuvalust oma kallimale järele.

 Raamat kirjeldab hästi armastuse pimedust ja seda, et armastuse objektil ei ole vahet, on see siis kaunis printsess või metskits. Teisest küljest on lugu ka haiglane, sest mõte inimese ja looma koosolemisest ajab südame pahaks. Kivirähki „Romeo ja Julia” on tihe ja ennekõike ajaviidet pakkuv teos. Kuigi see on süžeeliselt veidi kummaline, on see siiski lõbus ja raamatut koos illustratsioonidega on huvitav vaadata ja lugeda.

 

Tõlkis Maarja Keba


 

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode