Arvustus nr 15

06/04/2008 22:58

 

NUORI TYTTÖ VALHEIDEN VERKOSSA

Aidi Vallik: Pelkkää vedätystä (2004)

Pelkkää vedätystä on virolaisen Aidi Vallikin v.2004 kirjoittama nuortenromaani 15-vuotiaasta Annista, joka alkaa seurustella ensimmäisen kunnollisen poikaystävänsä kanssa. Seurustelu ei kuitenkaan ala kivuttomasti, sillä Annin paras ystävä Reena on myös kiinnostunut pojasta ja syyttää Annia pojan varastamisesta. 16-vuotias Gregor vaikuttaa kaikin puolin täydelliseltä. Hän on komea, rikas ja ajelee jopa omalla autolla. Gregorin kanssa on hauskaa, ja hän on kiinnostunut Annista. Tolkuton rahan törsäileminen ja salaiset bisnekset, joista ei kerrota edes tyttöystävälle, alkavat kuitenkin huolestuttaa tyttöä. Mistä poika saa sellaiset rahat käsiinsä?

Tarinan sivujuonena kerrotaan Annin isän lapsuudesta virolaisessa lastenkodissa. Isot pojat käyttävät pienempiä hyväkseen ja kuluttavat aikaansa kiduttamalla mitä inhottavimmilla keinoilla pieniä ja heikompia. Annin isä on selviytynyt raskaasta menneisyydestään kunnialla, toisin kuin Gregor, joka on myös viettänyt lapsuutensa lastenkodissa. Annin isää huolestuttaa tyttärensä puolesta, mutta hän epäilee olevansa vain mustasukkainen tämän ensimmäiselle poikaystävälle.

Kirjassa käsitellään myös Annin ja hänen parhaan kaverinsa Kätlinin kirjeenvaihtoa. Kätlin on joutunut muuttamaan äitinsä ja tämän uuden miesystävän kanssa Tallinnasta Pärnuun. Hän tuntee olonsa yksinäiseksi ja masentuneeksi, ja Ann yrittää auttaa ystäväänsä parhaansa mukaan.

Kirjassa on paljon tunteita herättäviä kohtia, kuten esimerkiksi pienen pojan pelon ja ahdistuksen kuvaaminen keskellä lastenkotia, jossa aikuisilta ei apua heru. Myös Annin ja isän suhde on koskettavaa luettavaa. Isä seuraa kiinnostuneena Annin kasvamista ja haluaisi tietää enemmän Gregorin ja Annin suhteesta. Isälle Ann paljastaakin murheensa poikaystävänsä hämäristä puuhista ja saa viisaan neuvon, joka ei kuitenkaan lohduta Annia. Lopulta Ann kuitenkin tekee isänsä ohjeen mukaan ja pääsee irti valheiden verkosta.

Kirja on helppoa ja mukaansatempaavaa luettavaa. Juoni on mielenkiintoinen, ja kirja on pakko lukea loppuun asti. Tarinan loppuratkaisu oli melko helposti arvattavissa, mutta moni asia päättyi silti hieman yllättäen. Kirjassa käsitellään monipuolisesti erilaisia ongelmia, ja päähenkilön lisäksi myös muut henkilöhahmot saavat osakseen huomiota. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pitävät yllättävistä juonenkäänteistä ja haluavat lukea siitä, millaista sotkua nuorten elämä usein todellisuudessa on.

Amanda Lehtisaari
Forssan yhteislyseo 06C
(lukion 2. vuosiluokka)
amanda.lehtisaari1@luukku.com

ohjannut opettaja: Piia Leppä

 

 

Noor tüdruk valede võrgus

 

Aidi Vallik: Pelkkää vedätystä (2004)

 

Mis teha, Ann? on eestlase Aidi Valliku 2004. a. kirjutatud noorteromaan 15-aastasest Annist, kes hakkab kurameerima oma esimese õige poisiga. Kurameerimine ei alga aga valutult, sest Anni parim sõbranna Reena on samuti huvitatud poisist ja süüdistab Annit poisi varastamises. 16-aastane Gregor näib igas suhtes täiuslik. Ta on kena, rikas ja sõidab ringi suisa oma autoga. Gregoriga koos olla on lõbus ja ta on huvitatud Annist. Arutu rahalaristamine ja salajased ärid, millest ei räägita isegi oma pruudile, panevad tüdruku siiski muret tundma. Kust saab poiss ikkagi nii palju raha?

 Kõrvalsündmustikuna jutustatakse Anni isa lapsepõlvest ühes Eestimaa lastekodus. Suured poisid kasutavad väiksemaid ära ja veedavad aega, piinates jälgil moel endast väiksemaid ja nõrgemaid. Anni isa on oma raskest minevikust välja tulnud auga, teisiti kui Gregor, kes on samuti elanud lapsepõlve lastekodus. Anni isa on tütre pärast küll mures, kuid kahtleb, et võib-olla on ta lihtsalt armukade tütre esimese peigmehe peale.

 Raamatus käsitletakse ka Anni ja tema parima sõbranna Kätlini kirjavahetust. Kätlin on kolinud oma ema ja selle uue meestuttavaga Tallinnast Pärnusse. Ta tunneb ennast üksildase ja masendununa, ja Ann proovib oma sõbra aitamiseks teha kõik, mis tema võimuses.

 Raamatus on palju emotsionaalseid kohti, nagu näiteks väikese poisi hirmu ja ahistuse kirjeldamine lastekodus, kus täiskasvanutelt ei ole abi loota. Ka Anni ja tema isa vaheline suhe on liigutav. Isa jälgib huviga Anni sirgumist ja tahaks teada rohkem Gregori ja Anni suhtest. Just isale räägib Ann poisi kahtlastest tegemistest ja saab temalt tarka nõu, mis aga ei lohuta üldsegi Anni. Lõpuks siiski Ann järgib isa nõuandeid ja vabaneb valede võrgust.

 Raamatut on lihtne lugeda ja see on kaasahaarav. Süžee on huvitav ja see kutsub raamatut lõpuni lugema. Loo lõpplahendus on üsna kergesti ette arvatav, kuid paljud asjad lõppevad siiski üllatusena. Raamatus käsitletakse mitmekülgselt erinevaid probleeme ja lisaks peategelasele saavad ka teised endale tähelepanu. Soovitan raamatut kõigile, kellele meeldivad ootamatud pöörded sündmustikus ja soovivad lugeda sellest, missugune segadus noorte elus sageli tegelikkuses valitseb.

 

Tõlkis Maarja Keba

 

 

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode