Arvustus nr 21

08/04/2008 20:15

 

 

Kovan kuoren salaisuus

Aidi Vallikin nuortenkirja Pelkkää vedätystä (Otava 2004) kertoo kokeilunhaluisten, suosionhakuisten teinien monimutkaisesta ja rajusta elämästä. Kirjan päähenkilö Ann on hurmioissaan ensimmäisestä poikaystävästään Gregorista eikä näe tämän kullanhohtoisen ulkokuoren alle. Hienot autot, megabileet sekä uudet ystävät tuovat elämään vauhtia ja jännitystä, eikä rahastakaan ole puutetta. Suosittu Gregor ei kuitenkaan onnistu hämäämään Annin isää, joka yrittää paljastuu totuuden rakkaan tyttärensä vastuuttomasta poikaystävästä, kuitenkin liian myöhään. Rakastuttuaan sydänjuuriaan myöden totuus pojasta satuttaa verisesti.
Pelkkää vedätystä kertoo luottamuksesta, sen vaaroista ja puutteesta. Nuorien kokeilut ja sekoilut johtavat ongelmiin, joista viattomat joutuvat kärsimään. Kun Annille lopulta selviää totuus Gregorin ja hänen ystävänsä hämäräpuuhista, on jo liian myöhäistä. Jouduttuaan kuuluisteluihin poikaystävänsä bisneksien vuoksi Ann on kovan valinnan edessä – kertoako totuus vai valehdellako oman rakkaan pyynnöstä?
Kirja kuvailee karun, mutta aidon tarinan sokean luottamuksen riskeistä. Bilehileisen ulkokuoren alta voikin paljastua jotain odottamatonta ja satuttavaa, jota ei kuitenkaan haluta nähdä ennen kuin on jo liian myöhäistä. Vaikka teos onkin ahdistava ja loppu ennalta-arvattava, se onnistuu silti koskettamaan. Tarinan aihe pysyy ajankohtaisena, pakottaen monet nuoret selviämään epärehellisyyden pauloista. Itse suosittelen kyseistä teosta niin heille kuin ongelmasta tietämättömillekin nuorille, miksen myös varttuneimmillekin henkilöille.

Kyläniemi Anne
Forssan Yhteislyseo 06 C
bansku90@hotmail.com
Piia Leppä
 

Kõva kesta saladus

 

Aidi Valliku noorteraamat ”Mis teha, Ann?” (Otava 2004) räägib katsetamishimuliste, poolehoidu otsivate teismeliste keerulisest ja pöörasest elust. Raamatu peategelane Ann on vaimustuses oma esimesest peigmehest Gregorist ega näe poisi kullasäralise väliskesta alla. Ilusad autod, vägevad peod ning uued sõbrad lisavad elule hoogu ja põnevust ning puudust pole rahastki. Populaarsel Gregoril ei õnnestu aga ära petta Anni isa, kes proovib päevavalgele tuua tõde kalli tütre vastutustundetu peigmehe kohta. Olles kõrvuni armunud, teeb tõde Annile kibedasti haiget. ”Mis teha, Ann?” räägib usaldusest, selle ohtudest ja puudumisest. Noorte katsetused ja rumalused viivad probleemideni, mille pärast süütud peavad kannatama. Kui Annile lõpuks selgub tõde Gregori ja tema sõprade kahtlaste tegemiste kohta, on juba liiga hilja. Sattudes ülekuulamisele oma poisi „äriasjade” pärast, on Ann raske valiku ees – ka rääkida tõtt või valetada oma kallima palvel.

 Raamat jutustab karmi, kuid siirast lugu pimeda usalduse riskidest. Lõbujanulise välise kesta alt võib välja kooruda midagi ootamatut ja haiget tegevat, mida aga ei taheta märgata enne, kui on juba liiga hilja. Kuigi teos on ängistav ja lõpp ette aimatav, suudab see siiski lugejat puudutada. Loo teema püsib aktuaalsena, sundides paljusid noori välja rabelema valelikkuse püünistest. Soovitan seda raamatut eelkõige neile, kuid ka probleemidest teadmatutele noortele, ja miks mitte ka täiskasvanutele.

 

Tõlkis Maarja Keba

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode