Arvustus nr 21

04/17/2009 23:09
Ilusatele inimestele on lubatud rohkem

 Erik Tohvri „Tants läbi rukki“, Varrak 2003, 230 lehekülge

 

            Romaani „Tants läbi rukki“ tegevustik toimub linnas. Aeg on vastuoluline ja tähtsad otsused tuleb teha kiiresti ning vahel ülepeakaela. Vanad põhiväärtused heidetakse kõrvale ning aina raskem on vahet teha olulise ja ebaolulise vahel. Kiired muutused ühiskonnas mõjutavad kõiki inimesi. Tegelased puutuvad kokku peaaegu samasuguste probleemidega, mis on tänapäevale iseloomulikud.

            Romaani tegelased on kõik väga erinevate maailmavaadetega. Ometigi on nende teed läinud kokku, kuid erimeelsused lähevad liiga tugevaks, et probleeme saaks lahendada. Ain Pajupuu on väikeettevõtte noor, suurte tulevikuväljavaadetega juht. Ta on abielus ja kahe poisi isa. Kuigi talle on pere oluline, muutuvad vastuvõtud ja peod järjest tähtsamaks. Aini naine, Evelin, on tõeline koduperenaine, kellel ei jää koristamise ja poegade eest hoolitsemise kõrvalt aega iseendagi jaoks. Nende abielu lõhkujaks osutub raamatupidaja Maige. Ta eristub teistest oma must-valge maailmavaate poolest ning on valmis kõigeks, et karjääriredelil ja sotsiaalsetes kihtides kõrgemale tõusta. Ta on ilus ja on sellest ka ise teadlik. Oma kauni välimusega suudab ta korda saata palju ja on harjunud saama oma tahtmist. Nooruses, kui ta oma tulevase abikaasaga kohtus, asus mees seltskonnas kõrgemal ja naine kasutas teda kui hüppelauda parema elu suunas. Peep Sinirand oli Maige arvates aga saamatu. Tundub, nagu ta ei tahakski paremat tööd ja rohkem raha teenida. Mees oli muutunud naisele alluvaks ja kaotanud peres igasuguse mõjuvõimu. Naine seevastu tundis oma iseseisvust ja pürgis aina parematele jahimaadele.

            Maige sai oma mõju alla ka Aini. Taas kord tuli mängu naise kaunis välimus. Ain lihtsalt ei suutnud sellisest iludusest mööda vaadata. Keeruline oli teha õiget otsust. Tema väärtushinnangud ei oleks lubanud tal oma pere hüljata, kuid naise vatsupandamatu ilu ja kõrge enesehinnang said võidu. Mõlemad näisid õnnelikud kuni hetkeni, mil firmal hakkas minema halvemini ja Ain oli sunnitud leppima madalama töökohaga. Maige leidis, et mehes ei ole piisavalt potentsiaali edasi pürgimiseks ja nende suhe lõppes. Ain oli järjekordseks vaheastmeks helgema tuleviku suunas. Mees aga kaotas selle nimel naise ja pere ning ka oma sõbra. Siimule oli vastuvõetamatu selline käitumine, et nii hea ja hoolitsev naine, nagu seda on Evelin, hüljatakse. Ain oli ilma jäetud kõigest olulisest.

Autor ei süüdista Maiget, vaid annab edasi paratamatut olukorda elus. Maige oli osav ja oskas endale looduse poolt antud ilu ära kasutada – selle esst ei saa hukka mõists. Kuna romaani kõik karakterid on ääretult huvitavad ja erinevad, siis sobib see väga paljudele lugejatele. Teos käsitleb kooselu võimalikkust mitmesuguste probleemide keskel. Ja tundub, et võrratu välimusega Maige on autori käsitluses ainus, kes suudab oma elu paremaks muuta ja tuleb katsumustega kõige paremini toime.

 

Kerri Gertrud Vestberg

Saue Gümnaasium

12b

õp Piret Uulma

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode