Arvustus nr 26

04/17/2009 23:15
Igaühe saatus ei pruugi olla see, mille ta ära on teeninud

Diana Leesalu, „Mängult on päriselt,” 2006, kirjastus Tänapäev, 279 lk

 

Raamatus kirjutatakse kahest peategelasest: 12-aastaset vennast Mikust ja 18- aastasest õest Mirjamist, kelle tegevused toimuvad samal ajal. Lastel on koolidirektorist ja salaalkohoolikust isa. Mikku kiusavad koolis nii suuremad poisid kui ka tema klassikaaslased ning selle tagajärjel paneb ta kooli võimla põlema ja põgeneb kodust. Ta läheb hääletades Tartusse ning tutvub poisi Sašaga, kellega koos hakkavad toimuma nii toredad kui ka ohtlikud seiklused. Miku õde Mirjam õpib Tartu Ülikoolis, paneb ühikas väga tihti pidu ja käib harva loengutes. Raamatu lõpus ei ole kõigi tegelaste saatused need, mis nad oleksid väärt olnud.

Autor üritab läbi oma teose paljusid ideid teostada, selleks mõtleski ta välja perekonna. Teoses peaksid inimesed aru saama, et kui probleemsed inimesed vajavad abi, siis tuleb neile seda pakkuda. Kui inimesed mõistaksid teiste inimeste kannatusi ja seda, kui palju halba on ühiskonnas just eriti noortega, siis äkki suudaksid kõik inimesed üheskoos leida õige lahenduse.Autori eesmärk Miku puhul on minu arust see, et just noored saaksid aru, et kui ühte inimest kiusatakse, siis ta ei pruugi hakkama saada ümbritseva keskkonnaga ja üks õel lause võib väikese poisi südame tükkideks kiskuda. Kui Miku kiusamine oleks õigel ajal lõpetatud, siis äkki ei olekski poisi saatus nii traagiline olnud. Autori eesmärk Mirjami puhul on minu arvates see, et paljud inimesed tahavad elus ainult lõbutseda, õpingud pooleli jätta ja nad ei hooligi muust. Kunagi aga ei mõelda, mis edasi saab.

Sidusus igapäevaeluga on väga suur, sest need probleemid, mis raamatus esile tulevad: koolivägivald, kodutute laste elu, seadusevastased raha teenimise võimalused ja narkomaania, on igapäevased probleemid, mida paljud enda ümber kindlasti ei näe. Raamatus on kasutatud ka tänapäeva noorte sõnavara, nii ropendamist kui ka slänge. Ilukirjandusliku taotlusega on sidusus ka olemas, sest raamatu jaoks on välja mõeldud Janterite perekond. Perekonnas on palju probleeme nagu igas tavalises peres. Tegelaste seiklused toovad probleeme juurde, samas näitab autor, kuidas on võimalik jõuda õigete lahendusteni. Arvan, et teos õpetab, kuidas elus paremini hakkama saada.

Olen lugenud Tea Kase kirjutatud raamatut „Tänavalapsed.” Seal raamatus on kirjeldatud samuti laste elu tänavatel. Raamatus „Mängult on päriselt” tegelane Mikk hulkus samuti tänaval, aga tema saatus oli traagiline. Raamat „Tänavalapsed” oli õnneliku lõpuga. Mõlemas raamatus kirjeldatakse väga täpselt, mida lapsed tänavatel teevad ja mis seal juhtub. Raamatut „Mängult on päriselt” soovitaksin noortele, sest see on noorsooromaan ja raamat on väga kaasaegne. Soovitaksin seda lugeda ka lastevanematel, et nad saaksid teada, mida lapsed mõtlevad. Ja lõpetuseks - seda raamatut peaksid tegelikult kõik inimesed lugema, sest siis oskaksid nad rohkem oma tegude tagajärgedele mõelda, leida probleemidele õige lahendus ja sellega kõiki noori aidata.

 

 

Birgit-Helis Heinsalu

Saue Gümnaasium

8.b  

õp Piret Uulma

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode