Arvustus nr 27

04/17/2009 23:16
Oli seda jama vaja?

Sass Henno   „Mina olin siin“   2008   Eesti Päevaleht   318lk

            Autor on tahtnud selle teosega öelda, mis toimub tänapäeva noorte seas. Seda raamatut on ka peetud musta raha teenimise õpikuks. Kuid paljud on pidanud seda ka huvitavaks lugemiseks lastevanematele, kellel ei ole õieti aimu, mis tehingud noorte seas toimuvad. Raamat on seega suunatud nii lastevanematele kui ka noortele endile, kes saavad loost teada, kuhu võib viia mõtlematu tegevus.

            Autori ideed toob lugejateni kindlasti peategelane Rass, kelle silmade läbi jutt toimub. Oma ideed on ta lugejani toonud läbi Rassi käitumise ja mõtlemise. Kindlasti on oma roll ka Rassi lähedastel sõpradel. Läbi nende on autor näidanud, kuidas omavahelised suhted muutuvad olenevalt olukorrast. Kui Rass oli Ruslanilt auto laenanud, et bensiini varastada ja oli autost ilma jäänud, oli Ruslan Rassi peale väga vihane. Hiljem kui aga sõpradel oli vaja raha koguda, et neid ei tapetaks, siis oli tüli unustatud.

            Selle raamatu sündmused on väga tihedalt seotud tänase ühiskonnaga. Need probleemid on noorte seas olemas ja ära ei kao nad nii pea. Väga halb on see, et noored ei teadvusta endale üht: mida rohkem sa ennast keelatud ainetega seod, seda raskem on sellest ämblikuvõrgust vabaneda. Kuna Rassile tundus, et narkootikumide müümine on litne viis raha teenimiseks, haaras ta mõtlemata kinni Olari pakkumisest. Esimese koguse müümine ei toonud veel eriti probleeme kaasa, aga see viis teise koguse müükiks võtmiseni. See tehing viis aga Rassi ja tema sõbrad vangi.

            Mina arvan, et selline raamat sobib väga hästi noortele lugemiseks, sest see paneb nad mõtlema, mis võib juhtuda, kui suhtled valede inimestega ja hakkad tegutsema illegaalsete asjadega. Samuti meeldib mulle autori otsekohane ja karm sõnadevalik. Kaasa haaras ka väga huvitav ja sündmusterohke tegevustik.

            Minu arvates on enamik selle raamatu lugejatest teismelised. Suure osa võib kindlasti moodustada ka täiskasvanutest lugejaskond, eriti lapsevanemad. Nad saavad raamatust palju informatsiooni noorte kohta. See on väga tore, et nad seda loevad, sest siis saavad nad kasvatada oma lapsi nii, et noori ei hakkaks huvitama igasugused keelatud ained. 

 

Sander Siniorg

Saue Gümnaasium

8.a

Õp Piret Uulma

© 2008 All rights reserved.

Create a website for freeWebnode