Arvustus nr 31

04/17/2009 23:21
Soome lastekirjanduse uued avarused

Hannu Mäkelä "Miisa uus pere"

Soome keelest tõlkinud Hille Lagerspetz

Kirjastus Koolibri 2008

 

"Miisa uus pere" on mitmeid auhindu võitnud Soome kirjaniku uusim teos - realistlik ja sügav lasteraamat. Kui mulle seda raamatut soovitati, siis suhtusin sellesse eelarvamusega - mida võiksin ma leida ühes lasteraamatus, kui juba paljudest täiskasvanute raamatutest pole midagi leida. Heites kõrvale oma pessimistlikud mõtted ja silmitsedes raamatu südamlikke illustratsioone, otsustasin ma raamatu laenutada. Ma ei osanud arvatagi, et ma mõne aja pärast leian end seda raamatut uuesti ja uuesti läbi lugemas. Millest räägib siis see raamat, mis suutis mind endasse haarata?

Eestlaste seas eelkõige härra Huu ja prillid kaotanud hobuse poolest tuntud soome kirjanik Hannu Mäkelä kirjutas raamatu 6-aastase tüdruku elust, kelle vanemad on lahutatud, mõlemal vanemal on uus kaaslane ja kõige tipuks ootab teda ees uus kodu. Selle tüdruku nimi on Miisa ja talle meeldib väga riime seada. Raamat on rikastatud armsate väikeste salmikestega, mida loovad kordamööda Miisa ja tema uus kasuisa. Läbi Miisa silmade avab Mäkelä meile vanemate lahutusest segaduses lapse maailma – ja ta teeb seda väga hästi.

 Mäkelä kirjeldab Miisa mõtteid uskumatu ladususe ja tõepärasusega nii et vahepeal tekib tunne, nagu loeks ühe väikese neiu mõtteid. Miisa on täpselt nagu üks tõeline 6-aastane – siiras, aus, hooliv ja kartlik. Miisa mõttekäiku jälgides võime leida vastuseid meie endi käitumisele ja mõtlemisele.

See raamat pani mind mõtlema asjade üle, mis meile elus tähtsad on. Kuigi ainult 6-aastane, oskab Miisa hinnata sõprust, armastust ja usaldust. Uue kasuisaga kohanedes avab Miisa end talle mõneks hetkeks täielikult, kuid siis tõmbub kohe endasse tagasi, sest armastus oma isa ja ema vastu ei lase tal sõbrustada mehega, kes tahab asendada tema isa. Sellist käitumist ei esine ainult kartlike laste eludes, vaid igaühe meie elus. Seepärast ongi Mäkelä raamat läinud nii sügavale inimeste südametesse. Mäkelä lihtsalt kirjutas raamatu südamest südamesse.

Mäkelä raamat “Miisa uus pere” on ideaalne lugemisaine vanematele, kellel esineb suhteprobeeleme, et mõista toimuvat nende lapse vaatenurgast. Samas on sellise raamatu ilmumine praegusel ajal hindamatu väärtus ja just seetõttu peaks selle raamatu läbi lugema iga heast kirjandusest hooliv inimene. Isegi kui tal pole suhteprobleeme või 6-aastast last. Lihtsalt selleks, et endas midagi uut avastada.

 

Mirjam Süvari

Tallinna Reaalkool

10.b

Juhendaja õp. Piret Järvela

 

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode