Arvustus nr 33

04/08/2008 21:40

Susanna Yliluoma väga uudne ja kirev teos „Roosa palveraamat“

 

Susanna Yliluoma „Roosa palveraamat“
Tänapäev 2008


Nii otsekohest raamatut pole ma veel enne lugenud. Teoses oli kõike: nii armastust, vihkamist, tüdimust, surma, enesetapukatseid, lapsi, rikkaid Soome ärimehi, raha eest ostetavaid naisi kui ka ropult alkoholi ning palju seksi. Kuigi loetelu võiks minna edasigi, on see juba praegu üsna kirev.

Olen viimasel ajal märganud, et seksiteemat üritatakse Soomes tabunimekirja alt täiesti tavaliseks, igapäevaseks teemaks muuta. Seda üritatakse teha nii, et seksist rääkimine oleks sama tavaline kui televiisori vaatamine. Nii oli ka selles teoses. Juttu oli juhu-, lõbu-, kire- ja kättemaksuseksist ning seksist, mis oli tingitud armastusest. Selle teema nii avalik ja hooletu kirjeldamine oli algul veidi häiriv, sest tavaliselt olen harjunud lugema niisuguseid raamatuid, kus vaevalt-vaevalt jõutakse esimese suudluseni, kuid teose keskossa jõudes olin sellega juba harjunud.

Põhiline oli ka alkoholi liigne tarvitamine. Purjus olemine oli täiesti tavaline nähtus. Igal pool, kuhu peategelane Annu jõudis, oli piisake (või rohkem) alkohoolseid jooke. Oli isegi väga haruldane, kui keegi tegelastest, olgu see ükskõik kes, purjus ei olnud. Muidugi on alkoholi tarbimine tänapäeva ühiskonnas täiesti normaalne, kuid minu arvates oli see teema raamatus natuke üle pakutud.

Kuigi teose põhimõte jäi veidi segaseks, leidsin ma paar seika, mis teost võiks iseloomustada. Esmalt taheti öelda, et elu muutub. Tahes või tahtmata. Nagu muutus ka Annu elu, kui ta sai teada, et on rasedaks jäänud. Samuti tõdes autor, et elus peab langetama tähtsaid otsuseid. Näiteks kui Annu pidi valima mehe, kellega abielluda. Tal oli kaks võimalust: kas abielluda mehega, kes arvatavasti oli lapse õige isa, või mehega, kellel oli varemalt juba kolm last, keda Annu oli siiani armastanud ning kes võis samuti olla naise rasestumise põhjuseks. Kuigi Annu valis viimase, ei saanud ta millegipärast õnnelikuks. Ja sellepärast tegi ta veel teisegi valiku: võtta endalt elu (mis ebaõnnestus, kuna plaan vaateplatvormilt alla hüpata muutub viimasel hetkel).

Loo pisikeseks moraaliks võib lugeda ka seda, et alati peab vahekorra ajal kasutama rasestumisvastaseid vahendeid (kui just ei plaanita rasestuda). Näiteks jäi Annu ainult sellepärast rasedaks, kuna ta ja tema partner ei viitsinud võtta vaevaks kasutada kummi.
Või siis tahtis autor öelda, et seksist avalikult kirjutamine ei ole enam tabu ning seda võib võtta sama tavalisena kui näiteks söömist.

Igatahes, väga põnev ja uudne raamat minu jaoks. Sooviksin meelsasti lugeda teisigi Susanna raamatuid (kui neid on), et teada saada, mida ta oma juttudega üritab selgitada või selgeks teha.

Kristina Siltšenko
10. klass
Tartu Forseliuse Gümnaasium
kristinasiltsenko@hot.ee  
juhendaja Helja Kirber
 

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode