Arvustus nr 37

04/17/2009 23:36
 ''Kui sul midagi pole, siis pole sul ka sõpru.''

Medaljon”

Kirjastus: Tänapäev 2009

 

Mina lugesin raamatut '' Medaljon '', mis on kirjutatud 17-aastase Ene Sepa poolt. Raamatu valisin sellepärast, et sain selle kingituseks. Samuti on Ene Sepa '' Medaljon '' saavutanud Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse ja kirjastuse Tänapäev 2008. aasta noorsooromaanivõistlusel III koha.

Raamat räägib 15-aastasest Heidist, kes elab igati hästi ning kellel on pealtnäha väga tore poiss Reimo. Kuid ühel päeval jätab Reimo Heidi SMS-i teel maha, ning sel hetkel tundub Heidile, et tema maailm variseb kokku. Ning kõigele krooniks hakatakse Heidit koolis sellepärast norima. Viimases hädas otsustab Heidi, kes muidu on sõnakuulelik ja korralik tüdruk, kes polnud varem joonud ega suitsetanud, otsida abi alkoholist ja tubakast. Ning silla alla jooma minnes kaotab Heidi täiesti loogilise mõtlemise ning kukub peaaegu jõkke. Ootamatult päästab Heidi üks poiss Tanel, keda Heidi polnud varem näinud. Ootamatu võõraga saab aga Heidiga väga heaks sõbraks, ning Heidilegi märkamatult on tal uued sõbrad, probleemid koolis ja tülid emaga. Emaga tülid olid Heidil samuti Taneli tõttu, sest Heidi ema ei sallinud Tanelit. Kuid kuigi ema keelas Heidil Taneliga suhelda, eiras Heidi ema käsku ning suhtles Taneliga edasi.

Varsti sai Heidist ja Tanelist paar, ning algasid lõputud peod ja kuhjusid üha uued mured. Heidile sünnipäevaks kinkis Tanel talle medaljoni, kus olid sees tähed T ja H. Hiljem tuli välja, et Tanel on halva käitumisega vaid sellepärast, et Taneli vend ja õde on surnud. Taneli õde tegi 15-aastaselt enesetapu ühe poisi pärast, kes – see selgub hiljem - on Reimo. Ning Taneli vend suri 20-aastaselt. Mõne kuu pärast, kui Heidi ja Tanel on käinud, jääb Heidi rasedaks, ning pärast sellist uudist lõpetab Heidi ema tütrega suhtlemise sootuks. Ainsad, kes Heidi raseduse pärast rõõmustavad, on Taneli vanemad, sest nende pere peal oli needus, ning oli oht, et Bismarcki suguvõsa sureb välja. Kuid nad olid oma suguvõsa „aretanud“ mitusada aastat. Needuse Bismarckidele oli pannud peale mustlanna, keda Taneli vanaisa armastas. Kuid nad lahutati ja mustlanna viidi jõuga teise riiki. Vanaisa sunniti abielluma Taneli vanaemaga. Mustlanna aga kriipis seinale arvud 20, 60, 15, 20 ja 16. Ning medaljon, mille Tanel Heidile kinkis, oli olnud varem Taneli vanaisa kingitus mustlannale. T-täht Taneli vanaisa Thomase järgi ja H-täht mustlanna Helena järgi. Arvudest niipalju, et Taneli tädi suri 20-aastaselt, 15-aastaselt suri Lisbet, 20-aastaselt Taneli vend Eric ning 16 ... Tanel uskus, et ta sureb, kui ta saab 16-aastaseks. Seega ainus, kes Bismarcki nime edasi anda saaks, ongi Tanel. Peale Taneli 16. sünnipävapidu suri Tanel, minnes Martini poole. Tanel hukkus liiklusõnnetuses, mille põhjustajaks oli talle otsa sõitnud 2,4-promillise joobega Reimo. Raamat lõppeb Heidi kirjaga Tanelile, ning samuti on möödunud 10 aastat.

Minu arvates oli see vägagi põnev, kaasahaarav ja mõtlemapanev lugu. Peale selle raamatu lugemist elasin ma veel mitu päeva selle raamatu lainel ning olin päris masenduses. Kuigi ma teadsin, et see oli vaid raamat, läks see mulle niivõrd hinge. Raamatut soovitan soojalt noortele ning loodan, et seda raamatut lugedes mõistavad noored, et alkoholi ja tubaka tarvitamine polegi võib-olla nii lahe ja vinge, kui algul tundub. Samuti mõistsin , et kõigest, mis sul on, saad aru alles siis, kui kõik on läinud.

 Britten Torstenberg

Tartu Forseliuse Gümnaasium

8 a. klass

Juhendaja: Margit Ninn

 

 

 

 

 

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode