Arvustus nr 4

03/21/2008 19:09

 

Elu Anniga

Teose autor: Aidi Vallik
Pealkiri: „Kuidas elad, Ann?“
Ilmumisaasta: 2003
Kirjastus: TEA Kirjastus


Natuke Aidi Vallikust: Aidi Vallik on sündinud 1971. aastal, lõpetanud 1996. a Tartu Ülikooli eesti filoloogina ja sama aasta sügisest on ta Haapsalu Wiedemanni Gümnaasiumis õpetaja. Esimesed luuletused avaldati 80. aastate lõpus, esimene luuleraamat „Ärge pange tähele“ ilmus 1990. aastal. "Kuidas elad, Ann?" oli Aigi esimene proosaraamat ning võitis 2000. aastal peapreemia Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse ja kirjastuse Tänapäev noorsoojutuvõistlusel ning raamat ilmus 2001. aasta kevadel. See raamat on mõnes kohas läbi müüdud! Raamatu kujundas Dan Mikkin ning raamat on natuke üle 300 lehekülje pikk. Raamat koosneb kahest mõttelisest osast, üks neist on" Kuidas elad, Ann?" ning teine "Mida teha, Ann?“
Ma tsiteerin:
,, “Noh, karp kinni, jah? Kas helistame emmele?”
Ja siis karjusin ma ta peale kõige räigemate sõnadega, mida veel teadsin, ainult röökisin ja tungisin talle peale nagu sõjatank:
“Sinul väike sitane litsihakatis, pole mingit ütlemist minu ema või minu õppimise kohta! Mine persse, kui sa omadega koolis hakkama ei saa, mine või kohe prükkariks ja mugi suu prügikastis sitta täis! Mida sa tolgendad siin, kui hakkama ei saa! Otsi oma õige koht üles, mine persse!” Olin nagu segane, ma ei saanud ise ka aru, mis toimub, aga kõik see, mis minusse viimastel päevadel oli kogunenud, justkui purskas välja.”

Raamatu peategelane on 14-aastane Ann Kees, kes elab oma ema Kärdi ning oma kasuisa Antsuga. Ann saab teada alles siis oma kasuisast Kristjanist, kes olevat olnud kunstnik ja nüüdseks juba allakäinud joodik, kui ta loeb oma ema päevikut, mille ta leiab alt keldrist, mis oli kirjutatud 80ndatel aastatel ning ta märkab, et tema ema elu oli hullem kui tema enda oma. Ann plaanib kodult ära joosta ning uut elu alustada.Alguseks esimesel päeval ööbib ta Rita pool, siis saab ta Reena käest võtme tema vanaisa vana kodu juurde Võsul.
Minu hinnanag Annile:
Õppis hästi, vihkas valet, hoolis sõpradest ja solvus kiiresti.
Ta ka kaitses oma seisukohti, kuid kui närvidele hakati käima, siis ta ka andis järele.
Oskas sõpru hinnata ja hoolis neist.
Teised tegelased olid Kärt (Anni ema), Kristjan (Anni isa), Ants (Anni kasuisa), klassikaaslased ja sõbrad Kätlin, Reena, Rita, Timo, Siim, Artur, Villem, Kristel, Kerli, Evelyn, Anti, Oleg, Rein, Tom, Gregor, Marten ning Silva.
Ei soovita raamatut kõige väiksematele, pigem suurematele, soovitan kõigile väikestele vältida roppusi või lasta vanematel lugeda, kui ise ei soovi kokku puutuda nendega. Head lugemist teile!

Sten Mirski
TFg 7.a klass
Juhendaja: Margit Ninn
stenmirski@hot.ee

 

 

 

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode