Arvustus nr 43

04/17/2009 23:50
Helga Nõu „Tõmba uttu“

Kupar 2001

 

Hei, beibed, tähelepanu! Nii algab Helga Nõu raamat „Tõmba uttu“. Silme ette tuli pilt: mina ja Ameerika supermodell, kuid siiski tagasi reaalsusesse. Joonas, raamatu peategelane, on tavaline 15-aastane poiss, kes käib 8. klassis. Ta on nagu minagi, ainult naissoost. Joonasel on unistus Eestist välja ja rikkaks saada, mõistan teda täielikult. Kes meist ei unistaks rikkusest ja elust muinasjutumaal – kusagil mujal. Kas see meile ka kasulik on ja õnnelikuks teeb, seda näitab aeg...

Autor on otsustanud saata Joonase koos koolinäidendi tegelastega Rootsi ja selle reisiga tulebki kõvasti sekeldusi. Tekib küsimus, miks saadab raamatu autor Joonase just Rootsi?! Kas sellepärast, et ta ise elab Rootsis? Mina põrutaks vähemalt Austraaliasse. Rootsi on ju siinsamas. Igal juhul Joonasele Rootsi reisi mõte väga meeldib ja ta usub, et reis Rootsi annab tema unistustele mõnusa tõuke. Tema peas on olemas idee, mis on vaja kõigest nupukesele vajutades ellu äratada ja johhaidii, raha tulebki.

Peagi tabab poissi hoop, tema ei pääsegi Rootsi, sest tal ei ole näidendis nii tähtis koht – kõigest kunstnik ja peadekoraator. Hoop on seda valusam, et tema asemel pidi sõitma Grunnar – õpetaja Piilmani poeg. Edasi lähebki lugu sellest, kuidas Joonase hea (on ta ikka hea?) sõber Marko abi pakub ja lubab aidata kättemaksuga.

Ehtne näide, kuidas sooritatud või raamatu kohta õigem öelda sooritamata kättemaks ise kätte maksab - hingepiinades. Sellest saabki poisi enda õudusunenägu. Abi saamiseks proovib ta isegi oma surnud vanaisa poole pöörduda, et see ilmutuse saadaks ja aitaks keerulisest olukorrast väljapääsu leida.

Rootsi Joonas sõidab. Mis juhtub Rootsi sõidu ajal ja pärast seda? Nende seikluste kohta loeb igaüks juba ise.

Joonase seiklustest ja tema kättemaksuplaanist saab igaüks õppida, et kurje mõtteid haududes head ära looda. Nagu juba vanasti oli kombeks öelda, et mida külvad, seda lõikad! Ei aita siin ka ilmutus, pöördu või Konstantin Pätsi vaimu poole.

Kuid, mida soovib autor meile öelda? Viimasest lauses on kirjas, et nipp ongi selles, kuidas leida uus nipp. Joonas tuleb lõpuks järeldusele, et igal pool mujal on küll parem, kuid kodus on kõige parem. Mina ja Sina, me võime ju unistada kaugetest maadest ja suurest rikkusest, aga oma südames tean, et kodus on kõige parem ja seda teab ka Helga Nõu.

Head lugemist!

 

Sylvia Sulengo

8. b klass

Ülenurme Gümnaasium

Õp Piret Rannast

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode