Arvustus nr 48

04/18/2009 00:25
Erilainen Romeo ja Julia

 

            Andrus Kivirähkin teos Romeo ja Julia (2003, suom. 2004 Mika Keränen) kertoo nuorukaisesta, joka rakastuu metsäkauriiseen. Tarina sijoittuu pieneen virolaiseen kylään, jossa asuvat ainoastaan Romeo isänsä kanssa, heidän naapurinsa Joosep ja hänen isänsä sekä kylän vanhin Rein. Tarinan alussa Romeo on mieltynyt lampaaseensa, mutta eräänä iltana he päättävät Joosepin kanssa mennä metsään seuraamaan metsäkauriiden häämenoja. Metsäkauriiden ja ihmisten välit ovat aikojen alusta olleet huonot, ja kun häävieraat havaitsevat heidät pusikoista piileksimästä, alkaa takaa-ajo. Romeon pakomatka päättyy aukiolle erään metsäkauriin kanssa. He tuijottavat toisiaan kuunvalossa ja rakastuvat toisiinsa. Pari ei saa suotuisaa vastaanottoa suhteelleen, vaan Romeon isä kieltää välittömästi tältä metsäkauriin tapaamisen. Kylän vanhin Rein lupaa kuitenkin vihkiä rakastavaiset, mutta se jää ainoastaan aikeeksi, kun Romeon isä tämän veljen kanssa ampuu Romeon rakastaman metsäkauriin.

            Kivirähkin versio klassisesta Romeon ja Julian rakkaustarinasta on erittäin moderni ja hiukan hämmentävä. Teoksen teemana on rakkaus eri ryhmien edustajien välillä. Myös rakkaus ihmisen ja eläimen välillä on yksi teoksessa käsiteltävistä aiheista. Teoksessa ihmisen ja eläimen välistä rakkautta pidetään tasavertaisena ihmisten välisen rakkauden kanssa, vaikka se ei olekaan yleisesti kirjan yhteiskunnassa hyväksyttyä. Rakkautta kuvataan vahvaksi siteeksi, jonka ei välttämättä tarvitse olla kahden ihmisen välistä.

            Kirja on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen teos. Aluksi se hämmentää, mutta lukemisen jälkeen se herättää paljon ajatuksia. Tarina on tiivis, eikä se juurikaan kuvaile asioita tai tapahtumia. Tarinaa voisi pitää jossain määrin ironisenakin, koska siinä on valittu tarinan pohjaksi niinkin perinteinen ja klassinen teos kuin Romeo ja Julia, mutta sen sisältöä on muutettu melko paljon.

            Teosta voi suositella kaikille, koska siihen on helppo päästä mukaan, sillä tarinan pohja on jokaiselle tuttu. Teos on mielenkiintoinen ja helppolukuinen. Tarina on siinä mielessä hieno, että se on soveltanut Romeon ja Julian tarinan sopivaksi mihin tilanteeseen tahansa. 
 

Jenni Rantanen 07d

Forssan yhteislyseo

ohjaava opettaja Piia Leppä

 
Teistsugune  Romeo ja Julia

 

            Andrus Kivirähki  teos ”Romeo ja Julia” (2003, tõlkinud Mika Keränen 2004) räägib loo noormehest, kes armub metskitse. Tegevus toimub väikeses Eesti külakeses, kus elavad ainult Romeo ja tema isa, nende naaber Joosep ja tema isa ning küla vanem Rein. Loo alguses Romeo kiindub oma lambasse, kuid ühel õhtul otsustavad nad koos Joosepiga minna metsa vaatama metskitsede pulmamängu. Metskitsede ja inimeste vahelised suhted on aegade algusest peale olnud halvad ja kui pulmalised märkavad noormehi võpsikus varitsemas, algab tagaajamine. Romeo põgenemine lõpeb metsalagendikul koos ühe metskitsega. Nad jõllitavad teineteist kuuvalgel ja armuvad. Nende suhet ei kiideta aga heaks ning Romeo isa keelab pojal kohtuda metskitsega. Küla vanem Rein lubab sellest hoolimata noored laulatada, kuid see jääb üksnes plaaniks, sest Romeo isa ja vend lasevad Romeo kallima maha.  

            Kivirähki versioon klassikalisest Romeost ja Juliast on väga modernne ja natuke segadusse ajav. Teose teemaks on armastus eri rühmade esindajate vahel.  Ka armastus inimese ja looma vahel on üks teoses käsitlevatest teemadest. Armastust inimese ja looma vahel peetakse teoses võrdväärsena inimestevahelise armastusega, kuigi see ei ole üldiselt raamatu ühiskonnas heaks kiidetud. Armastust kujutatakse tugeva sidemena, mis ei pea tingimata olema kahe inimese vahel.  

            Tervikuna on raamat huvitav. Alguses ajab see küll segadusse, kuid pärast lugemist tekitab see palju mõtteid. Jutustus on kompaktne, see ei kirjelda eriti asju ega sündmusi. Jutustust võiks pidada mingil määral ka irooniliseks, sest loo aluseks on valitud ju niivõrd klassikaline lugu, kuid selle sisu on muudetud üsna palju.  

            Teost võib soovitada kõigile, sest sellele on lihtne kaasa elada, kuna loo alus on igaühele tuttav. Teos on huvitav ja lihtsasti loetav. Raamat on suurepärane näide sellest, et Romeo ja Julia lugu on võimalik sobitada ükskõik millise olukorraga.

  

Tõlkinud Maarja Keba

 

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode