Arvustus nr 5

03/21/2008 19:09

 

KUIDAS ELAD, ANN?
AIDI VALLIK
kirjastus Tänapäev 2001

See raamat räägib 14-aastase Anni elust ja probleemidest.
Ühel päeval leiab Ann keldrist pudeleid viies päeviku. Seda lugema hakates saab ta aru, et see kuulub ta emale. Ann märkab, et ta ema on elanud noorusaegadel palju hullemat elu, kui ta on seda rääkinud. Veel saab Ann teada, et Ants, keda ta on oma isaks pidanud, polegi tema pärisisa. Tema pärisisa on olnud kunstnik nimega Kristjan, kes nüüdseks on allakäinud joodik. Ja peale selle on Annil ka koolis Ritaga nääklemisi. Seda kõike on Anni jaoks palju ja ta põgeneb lõpuks kodust.
Ann põgeneb oma klassikaaslase Reena vanaisa majja. See maja asub Võsul. Temaga kaasa läheb ka Rita, kellega ta küll üldiselt läbi ei  saa. Reena oli ise lubanud tulla nädalavahetusel. Ann ja Rita said tuttavaks kolme poisi - Arturi, Siimu ja Timoga. Hiljem tuli ka Villem, kes oli ülitore, lahke ja sõbralik. Paari päeva pärast tuli sinna palju palju rahvast. Järsku tundis Ann sauna poolt kärsahaisu. Mindi vaatama. Saunast leiti Kerli. Villem helistas kiirabisse. Kerli viidi Tallinna haiglasse.
Ühel päeval saab Ann Arturi peale vihaseks ja jookseb metsa ning jääb sinna magama. Kui ta tunni aja pärast välja ei ilmun, hakkavad Villem ja teised teda otsima. Kui Ann kolme tunni pärast ärkab, kuuleb ta ema häält hüüdmas: “Ann, kus sa oled! Annu!”. Ann arvab, et ta kuuleb viirastusi, kui äkki kuuleb ta ka Villemi häält hüüdmas. Vaikselt ta vastabki. Villem tuleb talle lähemale ja hõikab: “Leidsin Anni! Pole vaja enam otsida!”. Villem käsib Annil magama minna. Hommikul kuuleb Ann teistelt, et Artur oli Villemi käest peksa saanud.
Hiljem mindi ujuma. Ainult Ann, Villem ja Evelyn ei läinud. Mõne tunni pärast otsustas Villem, et läheb koos Anniga mere äärde vaatama. Äkki nägid nad maas olevaid riideid. Need riided olid päeval Olegil seljas olnud, kuid ühtegi hingelist polnud läheduses. Villem helistas politseisse. Peale kõnet viis ta Anni tagasi majja ning ise läks Võsu randa tagasi. Ann tülitses Jussiga, et Juss ei hooli oma sõpradest ja siis karjus Ann talle veel, et mingu kõik ära, ka Rita, et keegi pole neid siia kutsunud. Kõik läksid tuppa ja hakkasid asju pakkima. Kui Villem tagasi tuli, olid teised juba läinud. Kell oli kaheksa hommikul, kui Ann magama läks ja Villem lubas teda 12 tunni pärast vaatama tulla. Siis, kui Ann lõpuks ärkas, oli kell pool 1 öösel. Ta koristas kõik saasta teiste järelt ära ning sõi Villemi jäetud vorsti ja saia ning jõi teed. Õhtupoolikul tuligi Villem ja ütles, et kui Ann tahab koju minna, siis võib poiss teda viia. Järgmiseks päevaks oli Ann otsustanud koju tagasi minna. Ta keeras kõik uksed kinni ja kui Villem tuli, tahtis ta, et Ann korra tema juurest ka läbi läheks, et tal pidi seal üks üllatus olema. Villemi juures oli Anni ema.
Ann oli ema nähes väga rõõmus ja mõlemail voolasid rõõmupisarad üksteist nähes. Ann sai lõpuks oma emast aru.

Anna Lotova
Tartu Forseliuse Gümnaasium 7.a klass
Juhendaja: Margit Ninn
ArmasBanda@hot.ee
 

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode