Arvustus nr 51

04/18/2009 00:32
Ei mikään kiltti tyttö

 

Aidi Vallikin Ei mikään kiltti tyttö (2002, suom. Varja Arola) kertoo 14-vuotiaasta Ann-nimisestä tunnollisesta tytöstä, joka on hyvä koulussa. Annin äiti pitää hänelle kuria ja huolehtii hänestä. Äiti puhuu hänelle koulunkäynnin tärkeydestä, huumeiden ja yhden illan suhteiden vaaroista. Joissakin kohdissa Annin äiti ei tunnu ymmärtävän tytärtään ja kertoo hänen kommelluksistaan kaikille ystävilleen. Kirjan juoni kääntyy, kun Ann löytää äitinsä teinivuosien päiväkirjan. Hän kauhistuu näkemästään. Äiti on kertonut päiväkirjassaan siitä, kuinka hän polttaa piippua, juo pensaiden piilossa sekä yöpyy poikien luona. Kaiken tämän seurauksena Ann päättää karata kotoa.
    Annin upouusi elämä alkaa hänen kaverinsa Ritan kanssa mökillä, joka sijaitsee Võsussa. Ann vetää ensimmäiset kännit eräällä paikallisella diskolla. Diskon jälkeen he kutsuvat kylään muutamia poikia ja täten Ann ihastuu poikaan nimeltä Timo. Elämä mökillä on välillä todella villiä, eikä se ole ollenkaan Annin mieleen. Mökin ainoa "vahti" on Villhelm-niminen mies.
    Ann toistaa kirjassa kaikki äitinsä virheet. Lopulta Ann kyllästyy tällaiseen elämään. Viimeisenä iltana Ann juo hieman liikaa, ja sammuu metsään. Villhelm löytää hänet ja tarjoaa kyydin kotiin. Hän ei kuitenkaan ajanut Annin kotiin, vaan omaansa. Ann tapaa äitinsä Villhelmin talossa. Äiti kertoi tienneensä hänen touhuistaan koko ajan. Ann oli onnellinen nähdessään äidin.
Mielestäni kirja oli mahtava. Se kuvaa loistavasti äidin ja tyttären suhdetta toisiinsa ja sen seuraamuksia, jos jotain menee pieleen. Kirja toi mieleeni nuorten alkoholin- ja päihteidenkäytön. Kirja sopii teini-ikäisille opetustarinaksi kertomaan, mitä voi käydä, jos menee tekemään liian nuorena liikaa päätöksiä.

 

Sanni Wessman   

ohjaava opettaja Piia Leppä

Forssan yhteislyseo 

 

Kuidas elad, Ann?


Aidi Valliku ”Kuidas elad, Ann?” (2002, tõlkinud Varja Arola) räägib 14-aastasest kohustetundlikust tüdrukust nimega Ann, kellel läheb koolis hästi. Annil on range ema, kes muretseb väga oma tütre käekäigu pärast. Ema peab talle loenguid koolis käimise tähtsusest, narkootikumide ja ühe öö suhete ohtlikkusest. Tundub aga, et mõnikord Anni ema ei mõista oma tütart ja räägib tema äpardustest kõigile oma sõpradele. Tegevus võtab uue pöörde, kui Ann leiab ema teismeliseea päeviku. Kohkumine on suur. Ema kirjutab päevikus sellest, kuidas ta piipu suitsetab, põõsaste varjus alkoholi joob ja poiste juures ööbib. Kõige selle järel otsustab Ann kodust põgeneda.

Anni uhiuus elu saab alguse sõbranna Rita seltsis suvilas, mis asub Võsul. Ühel kohalikul diskol joob Ann ennast esimest korda elus täis. Pärast diskot kutsuvad nad külla mõned poisid ja nii armub Ann poissi nimega Timo. Vahepeal muutub elu suvilas päris metsikuks ning see ei ole Annile üldsegi mitte meelt mööda. Ainukesena hoiab suvilal silma peal Villemi-nimeline mees.

Ann kordab raamatust kõiki ema tehtud vigu. Lõpuks ta tüdineb sellisest elust. Viimasel õhtul joob ta natuke liiga palju ja jääb metsa magama. Villem leiab ta üles ja lubab viia koju. Villem ei sõitnud aga Anni koju, vaid oma koju. Ann kohtub emaga Villemi kodus. Ema ütles, et ta on teadnud kogu aeg Anni tegemistest. Ann oli ema nähes õnnelik.

Minu arvates oli see hiilgav raamat. See kirjeldab suurepäraselt ema ja tütre suhet ja selle tagajärgi, kui midagi kisub viltu. Raamatuga tulid meelde noorte alkoholi- ja narkoprobleemid. Raamat sobib teismelistele õpetuseks, mis võib juhtuda siis, kui hakata liiga noorelt tegema suuri otsuseid.

 

Tõlkinud Maarja Keba

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode