Arvustus nr 52

04/18/2009 00:34
Ratsuliblikas. Maacki pääsusaba

Lehte Hainsalu „Koerliblikas“

TEA  2008

 

P .S. Kui inimene andeks palub ja teine inimene andeks ei anna, siis tuleb patt teise inimese peale. See on mõtlema panev tsitaat Lehte Hainsalu raamatust „Koerliblikas“. See vastab tõele. Andeks paludes annaksime ära justkui pool tehtust.

„Koerliblikas“ on lugu armastusest. Maapoiss Jaagup armub Kaisasse, kes elab linnas, kuid ei ole üldse selline nagu teised tüdrukud. Neil on koos väga lõbus, kuid peagi tekivad probleemid. Kõigepealt tutvustab raamat lugu Jaagupi vaatenurgast ja seejärel läbi Kaisa silmade. Jaagup on läbi ja lõhki maapoiss, kes unistab sellest, et pärib ühel päeval oma isa talu. Kaisa kogub liblikaid ning tunneb ennast ühena. Ta tantsib balletti ning on sellest väga vaimustuses. Jaagup pingutab Kaisa tähelepanu nimel, kuid Kaisal on palju probleeme ja ta ei pane seda tähele. Lehte Hainsalu on 70-aastane naine ja seetõttu on tal päris raske kirjeldada teismelise poisi mõttemaailma. Sellepärast on kaks lugu sarnasemad, kui autor ise arvab. Kindlasti on see raamat omapärane, mitte mõni imal armastusjutt.

Kaisa ja Jaagup on nagu teismelised ikka – oma murede ja probleemidega. Neid pole kujutatud mingitpidi erilistena. Nii mõnedki kohad panid sügavamalt mõtlema. Kas inimesed ongi nii egoistlikud? Tuleb välja, et on küll. Oma probleemidega tegeledes unustame teised sootuks. Raamatus püüab autor välja tuua poisi ja tüdruku erinevusi, mis pole väga hästi õnnestunud. Jaagupi ja Kaisa seisukohad olid päris sarnased. Ma ootasin rohkemat. Tihti olid nad samal arvamusel ning saladusi neil ka ei olnud. Nende suurim erinevus oli see, et üks elas linnas, teine maal. Probleemide kohta on öeldud, et need lahenevad ise. Tegelikult see siiski nii ei ole. Probleemid tuleb lahendada, muidu upume nende sisse. Lõpuks pidi Kaisa Jaagupile kirja saatma, kuna ta oli temaga halvasti käitunud.

Minu arust oli see raamat pealiskaudne. See ei pannud mind tundma tegelaste valusid ja hirme. Samas ei olnud see ka igav, vaid kerge lugemine, mis pakub hetkeks vaheldust, kuid ununeb peagi.

 

Anni Renno

Ülenurme Gümnaasium

8.b klass

õp Piret Rannast

© 2008 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode