Arvustus nr 6

04/06/2008 19:50

 

,,Kuidas elad Ann?''
Aidi Vallik

Mina arvustan raamatut ,,Kuidas elad Ann?'', sest see on üks mu lemmikraamatuid. See räägib tüdrukust Annist, kelle elus oli kõik korras - tal oli armastav ema Kärt ja isa Ants, koolis läks hästi ning tal olid head sõbrannad Reena ja Kätlin.
Kuid kõik muutus, kui Ann leidis oma ema päeviku, mida ta oli täitnud oma nooruses. Ja millest ta ilmselt poleks Annile kunagi rääkinud. Selles päevikus tuli välja nii mõndagi jubedat, näiteks see, et tema ema Kärt pidutses nooruses palju ning ei elanud kodus, vaid liikus ringi. Kuid kõik see pidutsemine lõppes pärast seda, kui Kärdi sõber end purjus peaga surnuks sõitis. Peale selle sai Ann teada, et ta isa Ants polegi ta pärisisa, vaid ta kasuisa. Tema pärisisa oli Kristjan, kes oli kunagi olnud kunstnik, kuid nüüd oli ta ennast põhja joonud alkohoolik.
Kui Ann seda teada sai, tekkis tal masendus ja ta muutus oma ema vastu tõrksaks. Peale selle sai Ann suureks sõbraks Ritaga, kes oli ülbe ja suitsetas ning tarbis alkohoolseid jooke. Rita pere oli üsna vaene. Ning Rita ei õppinud eriti hästi ja ta tegi tihti poppi. Üldiselt mõjus ta Annile halvasti.
Nii otsustasid Ann, et läheb kodust minema, ning Rital tuli mõte, et nad võiksid koos ära minna. Nii otsustatigi minna Reena vanaisa suvilasse Võsule. Mõeldud - tehtud!
Kui Ann ja Rita Võsule jõudsid, tutvusid nad noormeestega, kelle nimedeks olid Timo ja Artur, kes kutsusid nad õhtul klubisse Seitsmes Taevas. Seitsmendas Taevas tutvusid nad aga Villemiga. Alguses oli Annil ja Rital suvilas tore olla, aga kui raha hakkas otsa saama, polnud enam üldse nii tore. Kõigele krooniks kutsus Rita oma sõbrad sinna, kes ka tulid koos suure hulga alkoholiga loomulikult, mida tarbis ka Ann. Hiljem tarbisid nad ka narkootikume ja ka narkootikume proovis Ann, peale selle hakkas ta Võsul ka suitsetama. Kuid Võsul luges ta ikka edasi oma ema päevikut ja seal ilmusid veel inetumad saladused. Varsti juhtus ka õnnetus, kus üks poistest lõpetas oma elu, sest ta uppus merre, kuna ta ei osanud ujuda ja ta oli narkootikumide mõju all. Kuna teised oli ta narkootikumide mõju all, märgati noormehe kadumist alles siis, kui oli juba hilja...
Kui ka teised said teada, et üks poistest on surnud ja politsei liigub Võsul ringi, kadusid kõik, isegi Rita, nagu tina tuhka. Ning ka Ann otsutas kuidagi koju saada, kuigi tal polnud bussirahagi. Õnneks aitas Villem ta hädast välja ja ning viis ta oma tallu, kus ootas teda ema. Hiljem tuli välja, et Villem oli ema kauaaegne sõber.
Raamatu väljastas kirjastus Tänapäev aastal 2001. Mina arvan, et seda raamatut on väga huvitav lugeda just meie vanuses (13-14), muidugi ka vanemad inimesed võivad lugeda. Raamat on peale selle veel ka kaasahaarav, õpetlik ja eelkõige elust enesest.

Britten Torstenberg
7.a, Tartu Forseliuse Gümnaasium
Juhendaja: Margit Ninn
brissen@hot.ee

 

© 2008 All rights reserved.

Create a website for freeWebnode