Arvustus nr 63

04/18/2009 00:53

Katrin Reimus ,,Haldjatants’’

Kirjastus tänapäev 2003

 

Raamat ,,Haldjatants’’ räägib teismelisest tüdrukust Kristiinast, kelle isa tööreisil teise naisesse ära armus ning koos temaga perest eemale elama asus. Peale seda hakkas ta ema jooma ning Kristiina pidi nüüd ise hoolitsema enda, oma väikese õe Jannu ning oma ema eest.

Ta ei rääkinud oma probleemist kellelegi. Ainult ta parim sõbranna Triinu teadis sellest, aga ta oli väga mõistlik ja tark ning jättis selle samuti enda teada. Ta ei rääkinud sellest isegi Kristiinaga, teades et see teda solvab. Lisaks sellele oli Kristiinal ka kooliprobleeme, mis on arvatavasti tavaline igaühe jaoks.

See raamat on sellepärast masendav, et Kristiina elu oli teiste omaealistega võrreldes väga halb ja tal polnud eriti üldse aega tegeleda sellega, millega tahaks või vaja oleks. Näiteks ei olnud tal koolis hinded kuigi head, sest tal polnud aega õppida ning selle põhjusest rääkimine oleks asja arvatavasti hullemaks teinud. Kuid oli ka põnev lugeda, kuidas üks teismeline selle kõigega nii hästi toime tuleb.

Raamat on küll natuke ebarealistlik: Näiteks see, et ta kaks korda vargusega vahele jäi ja ta mõlemal korral lihtsalt minema lasti. See ei ole ka päris fantaasia, ning räägib asjadest nii, nagu need pahatihti on. Kuid see raamat toob hea ülevaate tõelisest „halvast elust“ ning paneb ehk need meelt muutma, kes arvavad, et nende elu hetkel väga halb on ja hullemaks minna ei saa.

Minu elu õnneks nii hull ei ole ja ma ei tea ka kedagi, kellel oleks. Kuid kooliprobleeme esineb mul vahel ikka, nagu kõigil. Praegu tundub mulle küll, et ma ise ei oleks selle kõigega hakkama saanud. Aga kui mu elu oleks algusest peale samasugune olnud, siis oleks see ehk isegi välja tulnud. See õpetas elus kohanemisvõimet, kannatlikkust, sallivust.

Mulle meeldis see raamat väga. Algus oli küll igav, nagu alati, aga mida rohkem lõpu poole, seda huvitavamaks läks. Seda, kuidas raamat lõppes, ei saa vist päris „õnnelikuks lõpuks“ nimetada, sest ema jäi joodikuks ja isa jäi perest eemale. Kuid lõpp oli siiski hea. Oli jõulud ja kõik ta paremad tuttavad ning sõbrad tegid talle igasuguseid üllatusi. Mullegi on alati jõulud meeldinud. See on väga rõõmsameelne aeg ja tekitab hea tunde.

 

Toomas Luts

8a. klass

Rapla Ühisgümnaasium

Juhendaja Koidula Takk

© 2008 All rights reserved.

Create a website for freeWebnode