Arvustus nr 8

04/06/2008 19:57

„Tõmba uttu!“
Helga Nõu
Ilmumisaasta 2001
Kirjastus Kupar

 


Helga Nõu on eesti kirjanik, kes elab praegu Rootsis. Tema kirjutatud raamatud on ka „Pea suu!“, „Kuues sõrm“, „Tont teab“ ja palju teisi.
Raamat „Tõmba uttu!“ on põnev noorteraamat, mis räägib tänapäeva noorte muredest ja probleemidest. Tegevus toimub Eestis ja raamatu lõpus ka Rootsis. Peategelane on Joonas, 15-aastane poiss, kes käib 8. klassis, unistab palju rahast, tulevikuplaanidest ja tüdrukutest. Teised tegelased on Evelin, Liana, Marko, Klinker, Kang jpt.
Joonas on tavaline eesti poiss, kelle peas on tihti mõtted tüdrukustest. Isegi mõned tüdrukud, näiteks Evelin ja Liana unistavad temast. Tema kõige suurem unistus on minna Rootsi ja see tal ka peaaegu õnnestub, kuni leitakse tema asemele teine poiss nimega Gunnar Saag, kes oskavat rootsi keelt ja oleks neile tõlgiks.
Joonas on maruvihane ja ta räägib sellest oma sõbrale Markole, kes teadis seda poissi. Gunnar oli nende klassijuhataja poeg. Joonas tahtis talle käkki keerata ja otsis abi Markolt. Käkikeeramine lõppes sellega, et Markot hakkasid taga ajama Klinker ja Kang, kes läksid pärast vangi ja Gunnari sai surma. Gunnar suri leukeemisasse ja Joonas sai jälle Rootsi minna.
Joonas oli kurb, kui ta läks Rootsi Gunnari ja Marko pärast. Gunnar oli saanud surma ja Marko oli sattunud haiglasse. Ta sai vallalt ja maakonnalt 4000 krooni autasu selle eest, et ta päästis oma klassivenna.
Raamat „Tõmba uttu!“ on põnev lugu tänapäeva noortest, ühtaegu naljakas ja tõsine, koomiline ja traagiline, peaaegu õudukas… Võib-olla on pärast lugemist isegi põhjust hakata võimatut uskuma.

 

Merili Kibal
7. a klass
Tartu Forseliuse Gümnaasium
merilikibal@hot.ee

© 2008 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode