Arvustus nr 8

04/17/2009 19:53
 „Vanaema mõis“

 Juhan Paju

Ilmumisaasta 1999

Kirjastus Varrak

 

1998.aasta romaanivõistlusel neljanda kohale jäänud romaani tegevus saab alguse Teise maailmasõja eel Eestis. Ladus ja põnev jutustus viib raamatu peategelase Mati Eestis Siberisse, ta jõuab olla Nõukogude ja Saksa sõjaväes, saada uuesti kokku oma Eestisse jäänud pruudiga ning minna tagasi Venemaale.

Raamatu tegelased on Mati Villitoa, Liina Soosaar, Rein Soosaar, Kata Soosaar, Aivo, Lonni, Mai, Helga, Elmar Villitoa jne.

Mati Villitoa oli alati tahtnud endale naiseks võtta Liina Soosaart. Ühel päeval läks ta koos oma isaga nende talu juurde kosja, aga seal olid ka paljud teised mehed, kellele Liina oli silma jäänud, aga Liina otsustas Mati ära võtta.

Ühel õhtul tuleb Soosaare tallu Helga, kes oma isa käest kuulis, et neid viiakse järgmisel päeval Siberisse. Ester ja Elmar Villitoa pakkisid oma asjad aga Mati, Liina ja teised lapsed põgenesid ära metsa.

Kui auto järgmisel päeval nende maja ees peatus, vaatas Ester kella. „Kui nad seal Soosaare tallu jokutama ei ole jäänud siis on nad juba metsas peidus.“ Kui öö saabus läks Mati uuesti oma vanemate tallu, aga seal olid ohvitserid ning ta võeti kinni. Helga kartis Mati pärast ja ütles, et tema on Mai Villitoa, Mati naine. Hommikul viidi nad kõik Siberisse. Mati pidi minema Vene sõjaväkke ja sõdima Venemaa eest. Paari aasta pärast sündis nii Helgal kui ka Liinal Matile laps.

Mati saadeti Eestisse, et ta saaks oma tervist parandada ja ta läks Soosaare tallu, kus ta peitis ennast, et teda ei saaks enam Siberisse viia. Ta ostis endale uued riided ja alustas Eestis uut elu koos oma naise Liinaga ja nende pojaga. Ühel ööl ei jäänud ta magama ja mõtles mis on saanud Helgast ja nende pojast. Sellel ööl põgenes ta ära Siberisse.

Paari aasta pärast saadeti ta Saksa sõjaväkke, et ta saaks olla oma kodus naise ja lapse juures. Ta sai sõjas haavata ja veetis oma vanaduspõlved Eestis.

 

Merili Kibal     

8.a klass

Tartu Forseliuse Gümnaasium

õp Margit Ninn

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode