Arvustus nr 9

04/17/2009 19:54
 Ruth Vassel „ Sukk ja saabas“

Tänapäev 2007

 

See raamat räägib usaldusest, sõprusest, hoolivusest, armastusest, saladusest ja ühe 14-aastase tüdruku Aleksandra elust, kelle elus on see kõik olemas.

Selle tüdruku elu on just nagu iga teise noore inimese elu, milles on probleeme, muresid ja õnnehetki. Tüdruk on korralik, hinded on head, eeskujulik käitumine, kui ometigi on tal hetki, kus ta kaotab kontrolli oma käitumise üle. Ta elab isaga väikeses majas. Tema ema ja väike vend surid, kui Aleksandra oli 1-aastane. Aleksandra on väga mõistev ja arusaav tütarlaps. Kui tal on probleeme, räägib ta isaga ning koos leiavad nad lahenduse. Aleksandral on ka väike unistus. Ta nimelt usub igavesse armastusse ja loodab seda ka ise kohata.

Valisin selle raamatu, sest seda raamatut soovitasid mulle mu sõbrad. Ja kindlasti võib nende soovitustega rahule jääda, sest see raamat tõesti  meeldis mulle väga. Raamatut lugema hakates tundus, et  see on täiesti tavalise noore tüdruku elu kirjeldus. Kuid vaevalt, et iga noor saab teada, et tema ema ja vend tapeti 14 aastat tagasi. Ja seda saladust oli tema eest varjus hoitud ning varjushoidja oli tema kõige lähedasem inimene, kes teadis veel, et tüdruk vihkab saladusi. Raamat ei olnud igav, oli kirjutatud sujuvalt, kuid minu jaoks oli seal ka ootamatusi ja pingehetki, mil kiiruga edasi lugesin, et edasi toimuvast teada saada. Kurvad hetked tõid silma ka pisara. Kui raske võis ikka olla tüdrukul, kes teadis, et tema ema ja vend tapeti mingi narkomaani poolt, kes ei andnud endale aru, mis ta teeb. Lähedaste surma oli pealt näinud ka Aleksandra isa, kes sel ajal töötas politseis.

Raamat oleks võinud olla isegi veel pikem. Aleksandra tegevusi oleks võinud olla ka rohkem, eriti selliseid, mis seotud rohkem noorte ja kooliga, rohkem üllatusi ja pingeid. Juttu oleks võinud tulla keegi salapärane isik, kes oleks Aleksandra ja tema isa elu pea peale pööranud.

Soovitan seda raamatut kõigile noortele, vanusest hoolimata. Aleksandra elu on õpetuseks teistele noortele, et näidata, kuidas on elu koos isaga ja kui arusaav peab olema igas asjas. Muresid ja probleeme saab lahendada ainul teiste ja enda käitumise mõistmisega.  Kuigi Aleksandra vahel käitus mõtlemata, sai ta pärast aru, et oli valesti teinud. Ja kõigele vaatamata sai Aleksandra suurepäraselt hakkama ka  oma venna ja ema surmaga uudisega. Ma usun, et kõik noored poleks sellega toime tulnud. 

 

Tartu Forseliuse Gümnaasium

8.a klass

Anna Lotova

õp. Margit Ninn

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode